Ivetofta Hembygdsförening

Bromöllasonen Mats Sturesson är tillbaka på hemmaplan efter ett halvt sekel borta…

Ja, det är faktiskt 50 år sedan han lämnade Bromölla, och nu är han här igen, som en slags hemvändande hjälte. Mats blev ett bekant ansikte vid 24 års ålder när han klev in i rollen som Albert i den populära TV-serien ”Din stund på jorden”.

– Det var faktiskt lite av en slump att jag fick rollen, skrattar Mats. Regissören Per Sjöstrand frågade om jag kunde snacka småländska, och jag svarade självsäkert ja. Men sanningen var att jag inte kunde ett ord småländska. Och vips, så var rollen min! Det var en fantastisk sommar, och jag har bara fina minnen av inspelningarna. I serien spelade Mats tillsammans med några av Sveriges allra största stjärnor på den tiden

– Georg Funkquist, Oscar Ljung och Marianne Stjernqvist för att nämna några. Rollen gjorde honom snabbt till en kändis, och svenska folket älskade honom.

Men kändisskapet? Det var en annan femma. – Jag trivdes inte alls med att folk stirrade och okända människor kom fram för att prata. Det var inte min grej, berättar han och ryser lite vid minnet.

Skådespelaryrket lade han snabbt på hyllan, men musiken har alltid funnits kvar i hans liv. Bluesen är hans stora passion, och Mats spelar regelbundet med sin trio, Swedicana. Bandet består av Nils Johansson på bas, Olafur Karlsson på trummor och Mats själv på gitarr. Favoriterna? Bob Dylan och Peter Greens Fleetwood Mac, förstås!

Men det är inte bara musiken som får honom att lysa upp. Mats älskar att berätta historier, både sanna och… kanske lite osanna. Och han gör det med glimten i ögat. Därefter berättade Mats om en skridskotävling runt Ivö på 1960-talet som givetvis var en skröna, men man ville den skulle vara sann.

Tiansgården 6 oktober 2024

Ha de gott Peter Lennartsson 🥰